Doručenie kamkoľvek v SR, ČR a HU

04.09.2019
Autor: Kvety.sk



TAGY

#akademia

Ako správne použiť techniku drôtovania gerbier

Rastlinný materiál je potrebné pred použitím upraviť. Ako správne použiť techniku drôtovania, vám ukážeme v Kvety.sk Akadémia. Hlavičky niektorých kvetov sú ťažké a ich stonky ich nedokážu uniesť a preto dochádza k ich ohnutiu. Správnou technikou drôtovania navyše dokážeme predĺžiť životnosť kvetom so slabšou stonkou. Názorne si celý postup ukážeme na kvete gerbera, s ktorým tak môžete vytvoriť ľubovoľné kytice či aranžmány.

Vystužovanie zvonku

Stonky spevňujeme drôtom, ktorý nám navyše umožňuje stonku ohýbať do ľubovoľného tvaru. Používame špeciálny zelený aranžérsky drôt, ktorý nepodlieha hrdze. Umiestňujeme ho zospodu do hlavičky kvetu, kde sa nachádza peľové lôžko. V prípade, že pracujete s kvetmi, ktoré nemajú peľové lôžko, drôt upevňujeme pomocou háčika na konci drôtu.

Následne ho ovinieme okolo celej stonky tak, aby zostala rovná. Vedieme ho šikmo nadol. Pri kvetoch ako je napríklad ruža sa vyhýbame listom a vedľajším výhonkom. Vystuženie je nevyhnutné viesť až po koniec stonky a malo by priliehať ku stonke.

Vystuženie je nevyhnutné viesť až po koniec stonky a malo by priliehať ku stonke.

Pokiaľ chceme kvet použiť v aranžmáne, v ktorom by bola stonka viditeľná, je potrebné drôt zakryť. Použijeme na to panašovaciu pásku. S omotávaním začíname tesne pod kvetom a to kolmo.

Následne ju vedieme rovnako ako drôt, špirálovito nadol. Jemným tlakom ju pridržiavame pri stonke a omotávame. Jednotlivé prekrytia by mali mať maximálne 5 milimetrov. Opäť sa vyhýbame listom a postranným výhonkom. Pásku vedieme až po koniec stonky.

Náš tip: Túto techniku je najlepšie použiť v kyticiach a aranžmánoch, kde nie sú stonky dominantou celej kompozície.

Vystužovanie zvnútra

Technika vystužovania zvnútra sa uplatňuje pri dutých stonkách. Drôt je vedený vnútrom stonky a pri správnom aplikovaní ju nijakým spôsobom neporuší. Začíname prepichnutím kvetu zhora - kolmo na stred a drôt postupne posúvame dovnútra stonky. Koniec drôtu zasunieme tak, aby nebol viditeľný pomocou špajdle. Upraviť tvar kvetu môžeme podľa vlastnej potreby.

Náš tip: Takto pripravené kvety je možné použiť v aranžmánoch, kde je viditeľná celá stonka.

Ako správne použiť tieto techniky môžete vidieť v našom videu na YouTube!

Sme radi, že vám môžeme v Kvety.sk Akadémia prinášať nové tipy a triky z oblasti floristiky a aranžovania.




Ďalšie články