Doručenie kamkoľvek v SR, ČR a HU

26.08.2019
Autor: Kvety.sk



TAGY

#akademia

Ako si správne očistiť kvety do kytice

Pri práci so živými materiálmi patrí na prvé miesto zásada správneho ošetrenia a prípravy rastlinného materiálu. Zaistíme im tak optimálne podmienky pre ich ďalší zdravý vývoj, predĺžime im životnosť a v neposlednom rade docielime optimálny vzhľad pre ďalšie použitie.

Zeleň aj kvety je potrebné vždy očistiť, skrátiť a vložiť do vody a to v čo najkratšom možnom čase. V tomto článku zo série Kvety.sk Akadémia si povieme, ako to jednoducho zvládnuť.

Odlistenie

Zo stoniek odstraňujeme predovšetkým tie listy, ktoré by sa neskôr mohli dostať do kontaktu s vodou a spôsobovať hnilobu. Rovnako odstraňujeme všetky listy, ktoré by nám prekážali pri viazaní kytice, alebo narúšali vzhľad. Túto prácu je možné vykonávať ručne.

Ošetrenie

Tŕne odstraňujeme ostrím nožom a dbáme na to, aby sme nepoškodili stonku. Na odstraňovanie tŕňov a listov ruží je možné použiť špeciálny čistič stoniek, my však odporúčame ho používať, čo najmenej. Často poškodí stonku a tým znehodnotí celú ružu. Rovnakým spôsobom odstraňujeme bočné výhonky pri ostatných druhoch kvetov.

Náš tip: Oddelené bočné výhonky je možné spracovať do menších dekorácií.

Skracovanie stoniek

Skracovanie stoniek je najdôležitejšou časťou čistenia rastlín, a to hneď z niekoľkých dôvodov. V prvom rade odstránime časť, ktorá bola napadnutá baktériami. Tie spôsobujú spomínanú hnilobu. Aby sme predišli šíreniu infekcie je dôležité rez robiť ostrým nožom. Nožnice používame v prípade, že sa jedná o veľmi tvrdé stonky a okrasnú trávu.

Každý rez (nožom aj nožnicami) je potrebné, aby bol šikmý, hladký a pokiaľ možno vedený jedným ťahom.

Náš tip: Pri práci s nožom vždy dbajte o bezpečnosť práce.

Zaparovanie

Drevnaté stonky a poľné rastliny ošetrujeme technikou zaparovania. Sú náchylné na tvorbu vzduchovej bubliny v stonke, ktorá zabraňuje šíreniu vody ku kvetu a spôsobuje predčasné vädnutie. Odstraňujeme ju tak, že obnovíme rez a koniec stonky (1 cm) ponoríme na 15 sekúnd do vody, ktorá má viac ako 90 stupňov Celzia. Po vybratí ju ihneď vložíme do vázy s vodou.

Náš tip: Techniku zaparovania môžete využiť najmä pri hortenziách.

Vloženie do vody

Je dôležité, aby rastliny na vzduchu strávili čo najkratšiu dobu, a preto je potrebné pracovať rýchlo. Rezná rana by nemala byť vystavená vzduchu a vysychaniu. Do vázy s vodou preto vkladáme rastliny po kusoch.

Náš tip:Náš tip: Vlhký a chladný vzduch znižuje odparovanie vody.

Ako čistiť jednotlivé druhy kvetov a názorné ukážky môžete vidieť v našom videu na YouTube!

Sme radi, že vám môžeme v Kvety.sk Akadémia prinášať nové tipy a triky z oblasti floristiky a aranžovania.




Ďalšie články