Doručenie kamkoľvek v SR, ČR a HU

01.09.2023
Autor: Kvety.sk



TAGY

#spolupraca

Kvety.sk súčasťou výstavy Príbehy skla III.

Stará škola Kokava – tak znie názov projektu rodiny Hroncových z Kokavy nad Rimavicou, ktorí sa rozhodli, že spolu zachránia a vdýchnu nový život schátranej budove školy v Kokave nad Rimavicou.

V rokoch 1913 - 1990 táto budova slúžila na vzdelávanie, pričom najprv išlo o meštianku, neskôr o poľnohospodársku Lesnícku majstrovskú školu až po Účelové zariadenie pre robotníkov lesného a vodného hospodárdstva SR. Od 90. rokov chátrala až do roku 2020, kedy budovu kúpila rodina Hroncová.

Hoci cesta k úplnej záchrane a revitalizácii budovy je dlhá, už v súčasnosti sa môžu nie len obyvatelia Kokavy ale aj širokého okolia kochať čarom týchto priestorov. Zámerom projektu Starej školy je vrátenie pôvodného poslania tomuto miestu, ktorým bolo vzdelávanie a kultúrno-spoločenský život.

Za 3 roky sa v týchto priestoroch podarilo zorganizovať niekoľko krásnych podujatí a my sme radi, že tento rok sme mohli priložiť ruku k dielu aj my. Naše kytice skrášľovali priestory Starej školy počas konania tretieho ročníka výstavy Príbehy skla III.. Historicky je výroba skla v danom regióne veľmi významná a preto sa autori výstavy rozhodli o jej propagáciu cez výstavu Príbehy skla.

Tento rok sa výstava venovala fenoménu Zlatej Zuzany a jej tvorcovi Jozefovi Staníkovi počas jeho pôsobenia v sklárni Zlatné. Návštevníci mohli vidieť diela z ateliéru skla VŠMU pod vedením Patrika Illa. Súčasťou výstavy boli diela zo sklárskeho sympózia v Lednických Rovniach a workshop so sklárskou umelkyňou Pavlínou Šváchovou. Nechýbal ani bohatý sprievodný program v podobe vystúpenia Kataríny Malíkovej či Collegium musicum tribute.

Výnimočnosť tomuto ročníku dodalo tiež vyústenie spolupráce Starej školy Kokava s OOCR Novohrad a Podpoľanie počas slávnostného otvorenia turistického informačného centra. Nové priestory TIC sa nachádzajú v historickej stodole, priamo v areály Starej školy. TIC bude slúžiť obyvateľom a návštevníkom regiónu v letných mesiacoch od júna do septembra a bude poskytovať informácie a propagovať prírodné bohatstvo regiónu ako aj kultúrne akcie v regióne Gemer, Malohont a Novohrad.

Ak vás projekt Starej školy v Kokave zaujal a radi by ste ho navštívili, odporúčame sledovať ich facebookovú stránku @staraskolakokava alebo instagram @stara_skola_kokava, kde nájdete najnovšie informácie o pripravovaných akciách.

Projektu Starej školy Kokava prajeme veľa spokojných návštevníkov a veľa síl do prípravy nových výnimočných podujatí!

 

 




Ďalšie články